Jak myślicie,czy podając gotowe zbilansowane karmy ,powinno się podawać witaminy?
Kto z was stosował jakiekolwiek oleje do karm?Ja podawałam jesienią Olej lniany tłoczony i powiem tak;psy jadły z smakiem karmę polaną tym olejem (2 łyżki dziennie)oraz włos świecił się niesamowicie.Są też oleje z łososia-tego nie próbowałam.
Chciałabym także poznać wasze zdanie na temat preparatów na stawy -czy glukozamina i chondroityna zawarte w karmach są w wystarczającej ilości?
Jakie preparaty na stawy polecacie .Słyszałam ,że np;Artroflex ma działanie uboczne na trzustkę i wątrobę-nie wiem czy to prawda?
Witaminy,preparaty ,inne dodatki .
Re: Witaminy,preparaty ,inne dodatki .
Wg mojego Weta- nie, ale był taki okres "strajku głodowego" moich futer, że wręcz zalecał mi polewanie suchej karmy olejem winogronowym- 1 łyżka stołowa przy każdym karmieniu. Skutek był odwrotny od przewidywanego - psy utyły, chociaż teoretycznie nie powinny. Niby lepiej jadły, ale... Tych "ale" było tyle, że już nie dolewam żadnych tłuszczów do jedzenia.Jak myślicie,czy podając gotowe zbilansowane karmy ,powinno się podawać witaminy
Tak, dostałam w promocji ; Duśka zeżre wszystko, ale Ozzie z daleka powąchał michę i lekceważąco wypiął na mnie "trzecie oko" ( dla niezorientowanych- takie "cóś" {gwara łódzka}, widoczne dla człowieka, gdy chow się obróci stroną odwrotną do pyska).Są też oleje z łososia...

Raczej nie, chyba, że pies nie objawia żadnych problemów ze stawami, czyli, nie pokulewa, nie szura nogami, nic go nie boli.czy glukozamina i chondroityna zawarte w karmach są w wystarczającej ilości?
Tak- dla ludzi, bo żyją długo, muszą robić przerwy w stosowaniu.Jakie preparaty na stawy polecacie .Słyszałam ,że np;Artroflex ma działanie uboczne na trzustkę i wątrobę. Jakie preparaty na stawy polecacie .Słyszałam ,że np;Artroflex ma działanie uboczne na trzustkę i wątrobę
Jak powiedział mój Wet (a ja mu wierzę), psy żyją za krótko , żeby odczuć działania uboczne tych preparatów na wątrobie, czy trzustce.
Większość dużych, masywnych psów ma jakieś problemy ze stawami.

Ja wypróbowałam wszystkie "psie"specyfiki - ArthroFos, ArthroDol, itp... Wydałam majątek, a rezultatów ZERO!

Dłuuuuuuugo szperałam w internecie, aż znalazłam "ludzki " suplement diety, który o dziwo spowodował, że Ozzie nie kuleje,nie "zamiata" prawą rączką.

Nie twierdzę,że tak samo działa na każdego, ale DZIAŁA na Ozryska .

Cziri jada "domowe" obiadki ,a śniadania i kolacj- sucha karma.Od czasu do czasu staram się dodać wywar z kości cielęcych do normalnie gotowanych warzyw z mięsem (różnorodnym) i makaronem, lub ryżem. I wydaje mi się, że to zupełnie wystarcza. Od wielu miesięcy nie mamy żadnych kłopotów ani z sierścią, ani z kulawiznami, choć początkowo nie było łatwo... 

Roxy ma problemy z miękkimi nadgarstkami. Wet polecił mi przez 4-8 tygodni podawać "ludzki" lek na stawy Arthrostop lub Artresan. Podaję Artresan, pół tabletki dziennie, już 5 tygodni, ale nie widzę poprawy prawie wcale. 

Pozdrowionka.
Malwina, Roxy i Demon
Malwina, Roxy i Demon
Nie chcę wchodzić w kompetencje weta, ale moim zdaniem pół tabletki dla psa o wadze ok. 20 kg to za mało. Kiedy Ozzie (ponad 36 kg) pokulewał, to dostawał 2 tabletki dziennie Arthroblock Forte przez 3 miesiące, potem miesiąc przerwy itd... Poprawa była widoczna po tygodniu. 

Mawetko, bo to tylko suplement diety, nawet nie "paralek". Te specyfiki maja tylko jedną właściwosc: sa dosc drogie i napewno nie zaszkodza... Podobny efekt (lub jego brak) mozna osiagnac gotujac kostne wywary( np z kurzych łapek lub cielęcych kosci) Nie mam osobistych doswiadczen ale podobno zwierzeta prowadzone na diecie barf rzadziej lub w ogole nie maja kłopotów ze stawami ( ale to juz inna historia)
- angels2708
a wiecie może co można podawać by z pyszczka miała ładniejszy zapach??
czy tylko pozostaje mycie ząbków?
czy tylko pozostaje mycie ząbków?
->Shilla 18 październik 2012
-->W domku od 28 grudzień 2012
-->W domku od 28 grudzień 2012
Można podawać tabletki z chlorofilem, są także gryzaki zawierające chlorofil, ale nie każdy pies to lubi. 

Ja mam gryzaki z chlorofilem ale Simba nawet nie chce tego powąchać..
- uparta bestia..

Roxy ostatnio miała problemy z łapką-kulała, po podaniu leków przeciwbólowych przeszło.
Znajomi stwierdzili, że powinnam podawać Jej coś na kości: witamina D3, albo wapń. Co Wy na to?

Pozdrowionka.
Malwina, Roxy i Demon
Malwina, Roxy i Demon